In 2022 verzamelden we op vrijdag 15 april vrijdag 13 mei, vrijdag 17 juni, tijdens de Gentse Feesten in juli, op vrijdag 23 augustus en vrijdag 16 september reeds onder de Stadshal in Gent. We belichtten de woonproblematiek telkens vanuit een andere invalshoek.
Op maandag 10 oktober 2022 (Werelddaklozendag) trokken we samen naar Brussel.
- Een delegatie vanuit het Gentse Middenveld en vanuit het Vlaamse Netwerk Tegen Armoede ging in gesprek met Minister Diependaele. We probeeerden om een aantal heikele thema’s naar voren te brengen via ervaringsdeskundigen. We gaven ook de eisenbundel af, met de vraag om op basis hiervan een constructieve dialoog op te starten.
Op maandag 17 oktober 2022 verzamelden we met honderden burgers en de volledige Wooncoalitie onder de Gentse stadshal. We overhandigen de ‘eisenbundel’/’prioriteitenbundel’.

En wat na 17 oktober 2022?
De eisenbundel is opgesteld met zeer veel input van ervaringsdeskundigen, (werk)ervaringen van het middenveld, ‘good practices’ uit binnen- en buitenland. Er werd ook grondig gereviseerd vanuit academische hoek. Met de eisenbundel hebben we een zeer stevige basis als leidraad voor gesprekken met de verschillende overheidsniveaus.
In 2023 koos de wooncoalitie uit de 30 wooneisenbundel een aantal thema’s om samen met de stad aan te werken. Vijf werven als het ware. We zijn blij te zien dat er inspanningen werden geleverd rond deze vijf werven:
- Het sociaal beheersrecht werd ingevoerd. Door het sociaal beheersrecht worden langdurig leegstaande panden actief terug inzetbaar op de woonmarkt. Dit beheersrecht is een belangrijke stok achter de deur om leegstand aan te pakken in Gent. Symbolisch heel belangrijk voor de mensen die dak en thuisloos zijn, terwijl ze geconfronteerd worden met leegstaande woningen.
- Sinds 1 oktober 2023 verplicht de Stad Gent het conformiteitsattest bij nieuwe verhuringen (gebouwen ouder dan 30 jaar). Op die manier worden verhuurders verplicht om hun woning aan een aantal wettelijke kwaliteitseisen te laten voldoen. Volgens de Gentse woonstudie zou ongeveer 47% van de huurwoningen in Gent niet aan de basiskwaliteitseisen van de Vlaamse codex wonen voldoen, wat neerkomt op ongeveer 28.000 woningen. Het zijn vaak de meest kwetsbare huurders die in die woningen wonen. Het invoeren van een conformiteitsattest is daarin een belangrijke stap vooruit. De mensen van vzw Thope hier aanwezig, kunnen hier mee over getuigen. Thope is een vrijwilligerswerking die erkende vluchtelingen ondersteunt in hun zoektocht naar een gepaste woonst, hen materiële, praktische ondersteuning biedt, en hen regelmatig opzoekt om in te spelen op vragen en noden. De mensen van Thope zijn hier aanwezig, jullie kunnen straks rechtstreeks met hen in gesprek gaan.
- De Stad Gent maakt werk van een aanspreekpunt voor alternatieve woonvormen. Te beginnen met een studiedag op 23 oktober, gericht naar bestuurlijke en politieke verantwoordelijken, over de verschillende werkdomeinen heen. Want dat is waar het vaak op botst. Initiatieven die innovatieve oplossingen aanreiken voor de wooncrisis, botsen te vaak op muren van verschillende beleidsdomeinen en verantwoordelijkheden. De studiedag is de eerste stap richting dit aanspreekpunt, hiermee erkent het stadsbestuur het belang hiervan.
- Er werden middelen vrijgemaakt voor woonzoekondersteuning voor groepen in kwetsbare positie. De schaarste op de woonmarkt is zo groot dat de kans op een woning voor mensen met een kwetsbaar profiel zo goed als nihil zijn. Het gaat dan over bewoners die op de wachtlijst staan voor een sociale woning, maar evengoed over bewoners die geen aanspraak maken op een sociale woning, die op de wachtlijst staan, nieuwkomers, … De woonzoekondersteuning is volledig op maat. Soms is er een klein duwtje nodig, soms een intensief traject. In beide gevallen bleek de steun erg belangrijk. We zien nu al effect, niet alleen op de huurders zelf, maar ook op de beeldvorming rond huurders met een kwetsbaar profiel. Als ervaringsdeskundige in dak- en thuisloosheid kan ik enkel benadrukken hoe belangrijk dit is.
- Het ambitieniveau voor sociaal wonen werd scherp gesteld in de Gentse Woonstudie. In die woonstudie wordt de aanbeveling gedaan om tegen 2030 4002 woningen bij te bouwen. Er zijn 1641 woningen gepland tegen 2030, wat betekent dat er een tekort is van 2361 woningen. Verder dan 2030 zal dit tekort enkel toenemen. Studies bevestigen dat de 15.000 sociale woningen van vandaag niet voldoende zijn en dat er een hele pak moet bijkomen. Zonder bijkomende inspanningen van het Vlaams beleid is deze lokale groei niet mogelijk. De opdracht van de stad zit erin de nodige ruimte vrij te maken, de opdracht van Vlaanderen zit erin die exponentiële groei op korte tijd te faciliteren..
Dit zijn de werven waar in 2023 vooruitgang op werd geboekt. Ook in 2024 volgen we de voortgang op, en kiezen we graag nieuwe werven om op in te zetten. Maar vandaag richten we ons graag samen met het Gentse stadsbestuur naar de Vlaamse overheid. We ondersteunen dan ook graag de 3 eisen naar Vlaanderen die het Gentse stadsbestuur formuleert. Meer info vind je hier.
Enkele sfeerbeelden van voorbije actiemomenten:


